Auto poradňa: Kde a ako si kúpiť diaľničnú známku pre osobné vozidlá

Datum: 06.12.2021

Rok sa nám pomaly končí a toto obdobie je časom, kedy väčšine motoristom končí platnosť diaľničnej známky. Pre skúsených šoférov, ale aj pre tých, ktorí si budú kupovať známku po prvý raz, prinášame malý prehľad informácií o tom, kde a ako kúpiť diaľničnú známku.

Kde a ako si kúpiť diaľničnú známku pre osobné vozidlá

Ceny diaľničných známok pre osobné vozidlá

Počas zimy kupuje veľa šoférov nielen zimné pneumatiky, ale tiež diaľničné známky. Toto obdobie je náročné na financie aj z dôvodu častejších opráv vozidla. Na pneumatikách ušetríte tak, že si zaobstaráte najlacnejšie pneumatiky. Pri kúpe diaľničnej známky sa veľmi šetriť nedá. Majitelia osobných vozidiel majú na výber ročnú, mesačnú a desaťdňovú známku. Platnosť ročnej je jeden rok alebo 365 dní, cena tejto známky v roku 2021 je vo výške 50 €. Možno sa vám zdá smiešne, že máte na výber ročnú alebo 365 – dňovú známku. Túto možnosť však ocenia šoféri, ktorí počas roka vymenia alebo kúpia automobil. Mesačná známka platí 30 dní a jej cena je 14 €. Najlacnejšia je 10 – dňová známka, za ktorú zaplatíte 10 €. Zaujímavosťou je, že u našich susedov v Českej republike majú majitelia elektromobilov jazdu po diaľnici zadarmo. U nás bohužiaľ platí každý bez rozdielu.

Kde sa dajú zakúpiť diaľničné známky

Škoda, že diaľničné známky nepredávajú v obchodoch ako napríklad strešné boxy, že áno? Napriek tomu, že ich nekúpite v obchode, máte viac možností. Prvou je zakúpenie známky priamo na čerpacích staniciach. Zoznam týchto staníc nájdete na internetovej stránke eznamka.sk. Uvedená stránka je druhou možnosťou, ako sa k známke dostať. Jednoducho preklikáte stránku a vyplníte všetky údaje. Treťou možnosťou je kúpa známky pomocou mobilnej aplikácie eznamka. Nemusíte sa báť, že by ste kúpu známky cez internet nezvládli. Celý postup je veľmi intuitívny. Pri kúpe cez internet je možná len úhrada platobnou kartou.

Najčastejšie chyby pri kúpe diaľničnej známky

Pri kúpte ročnej známky si dávajte pozor, aby ste nekúpili starú, ktorá je v predaji až do konca januára nasledujúceho roka. Klasickou a bohužiaľ aj veľmi častou chybou je zle zadané evidenčné číslo. Tento údaj je úplne najdôležitejší, takže sa ho snažte zapísať správne (bez medzier či pomlčiek). Ak spravíte chybu, zmena je možná len do 15 minút od zadania údajov. Musíte ihneď kontaktovať infolinku Národnej diaľničnej spoločnosti. Pozor na jazdenie po diaľnici bez známky. Celkom iste vás neminie pokuta, ktorá je pre osobné vozidlá vo výške 150 €.

 

 

Čítané: 590 x