V prvom kole francúzskych parlamentných volieb vedie Národné združenie

30.06.2024 21:00 PARíŽ - Francúzska krajne pravicová strana Národné združenie vedie v prvom kole nedeľňajších predčasných parlamentných volieb so ziskom približne 34 percent hlasov, uviedli na základe tzv. exit pollov prieskumné spoločnosti. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

Polícia zadržala najmenej 15 účastníkov dúhového pochodu v Istanbule

30.06.2024 21:00 ISTANBUL - Prinajmenšom 15 ľudí zadržala v nedeľu v Istanbule turecká polícia pre ich účasť na zakázanom dúhovom pochode sexuálnych menšín LGBT. Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na vyjadrenie svedka.

Výbuch v reštaurácii v Turecku si vyžiadal najmenej päť obetí

30.06.2024 21:00 ANKARA - Najmenej päť ľudí zahynulo a ďalších 57 utrpelo zranenia pri výbuchu v reštaurácii v meste Izmir na západnom pobreží Turecka. Explóziu podľa prvých zistení zrejme zapríčinil únik plynu. Uviedol to v nedeľu turecký minister vnútra Ali Yerlikaya, píše agentúra DPA.

Obrovská tragédia: Policajt zastrelil iba 13-ročné dieťa! Chlapec na neho mieril replikou zbrane

30.06.2024 21:00 NEW YORK - Policajt v americkom štáte New Yorku smrteľne postrelil 13-ročného chlapca, ktorý predtým utekal pred policajtami a mieril na nich replikou ručnej strelnej zbrane. Informuje o tom agentúra AP.

Česká republika bude mať v Rusku nového veľvyslanca: Petr Pavel už podpísal jeho menovanie

30.06.2024 21:00 PRAHA - Česká republika bude mať v Rusku nového veľvyslanca. Oznámil to v nedeľu prezident ČR Petr Pavel, ktorý už podpísal jeho menovanie. Informuje o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Strana Alternatíva pre Nemecko zamietla navrhované obmedzenie kontaktov členov so zahraničím

30.06.2024 21:00 ESSEN - Nemecká krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko v nedeľu na svojom zjazde v Essene zamietla návrh na sprísnenie pravidiel pre zahraničné cesty svojich členov a poskytovanie rozhovorov zahraničným médiám. Informuje o tom agentúra DPA.

PRIESKUM Polovica Švajčiarov je proti tomu, aby krajina hostila Eurovíziu

30.06.2024 21:00 ŽENEVA - Takmer polovica Švajčiarov vníma organizovanie piesňovej súťaže Eurovízia v roku 2025 negatívne. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnil v sobotu tamojší denník Blick vychádzajúci v nemeckom jazyku. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Zvrat v prípade strateného mladíka: Radikálny krok polície! Záhadné zmiznutie vyvoláva otázniky

30.06.2024 21:00 SANTA CRUZ DE TENERIFE - Španielske úrady v nedeľu oznámili, že odvolali pátranie po britskom tínedžerovi Jayovi Slaterovi, ktorý je od 17. júna nezvestný na kanárskom ostrove Tenerife. Prípad je však stále otvorený, píše agentúra Reuters a britská spravodajská stanica BBC.

Člen pravicovej strany AfD pohrýzol do nohy demonštranta, polícia incident vyšetruje

30.06.2024 21:00 ESSEN - Nemecká polícia vyšetruje sobotňajší incident z mesta Essen, pri ktorom delegát nemeckej krajine pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko pohrýzol do nohy demonštranta. Tvrdí, že konal v sebaobrane. Informuje agentúra DPA a nemecké média.

MIMORIADNY ONLINE Rusi zvrhávajú stovky bômb týždenne, uviedol Zelenskyj: Znovu žiadal Západ o zbrane

30.06.2024 21:00 KYJEV/MOSKVA - Najmenej desať ľudí zahynulo v sobotu pri ruských raketových útokoch na juhoukrajinské mesto Vilniansk a dediny v Doneckej oblasti na východe krajiny. Útoky prišli po mesiacoch, keď boli ukrajinské sily vojensky v úzadí a Moskva v uplynulých týždňoch podnikla niekoľko ofenzív. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Maďarské predsedníctvo v EÚ sa zameria na konkurencieschopnosť i bezpečnosť

30.06.2024 21:00 BUDAPEŠŤ - Posilnenie európskej konkurencieschopnosti bude hlavným zámerom maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie, uviedol v nedeľu maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka. Jeho krajina sa chce zamerať aj na bezpečnostnú a obrannú politiku. Informuje agentúra MTI.

Francúzi hlasujú v parlamentných voľbách: Le Penová, Bardella i Macron už odvolili

30.06.2024 21:00 PARÍŽ - Obyvatelia Francúzska v nedeľu hlasujú v predčasných parlamentných voľbách. Predseda krajne pravicového Národného združenia Jordan Bardella i bývalá predsedníčka RN Marine Le Penová už svoj hlas odovzdali.

Americký raper Kanye West podľa ruských médií pricestoval do Moskvy

30.06.2024 21:00 MOSKVA - Americký raper Kanye West pricestoval v sobotu do Moskvy, informovali v nedeľu ruské médiá s odvolaním sa na ruskú producentku Janu Rudkovskú. Informuje o tom agentúra AFP.

V súvislosti s útokom pred izraelskou ambasádou boli v Srbsku zadržané dve osoby

30.06.2024 21:00 BELEHRAD - Dvaja muži boli vzatí do väzby v súvislosti s incidentom pred izraelským veľvyslanectvom v Belehrade, pri ktorom policajt v sebaobrane usmrtil muža, ktorý naňho vystrelil z kuše a spôsobil mu zranenia v rámci "cieleného teroristického útoku". Oznámil to srbský minister vnútra Ivica Dačič.

Taliansko očakáva počas leta príchod 6,5 milióna nemeckých dovolenkárov

30.06.2024 21:00 RÍM - Taliansko očakáva počas leta príchod 6,5 milióna dovolenkárov z Nemecka. Nemci si tak opäť pripíšu prvenstvo v rebríčku zahraničných návštevníkov na Apeninskom polostrove. Vyplýva to z prieskumu združenia cestovného ruchu Assoturismo Confesercenti, ktoré výsledky zverejnili cez víkend.